donderdag 28 augustus 2008

Tentoonstelling "Quilt of kunst" in Sliedrechts museum


Gisteren was ik bij 'n vriendin. 's Middags gingen we even winkelen in Sliedrecht. Daar liepen we langs het Sliedrechts museum . Ik wist van de tentoonstelling en de poster buiten lokte ons naar binnen. Ik koop meestal mijn patchworkbenodigdheden bij Quilt-Bee in Dordrecht, en van Mabel Reedijks hand waren mooie kunstwerken te zien. O.a. trouwjurk, avondjurk en kimono. Klasse apart!! Ook de werken van vele anderen hebben we bewonderd. De tentoonstelling duurt nog t/m 6 september en het museum is open op wo. en za. van 14.00-17.oo uur.

dinsdag 26 augustus 2008

Joodse volk: begravenis, tentoonstelling Yanneke Wijngaarden in Elburg, "Mazzeltov"in Nijkerk

2 Byzondere dagen . Eerst naar de dankdienst van de overleden moeder en schoonmoeder van vrienden van mij in Dokkum. Want 'n trouwe en dankbare vrouw van 90 jaar werd hier herdacht. Bij het graf spraken 2 "joodse zusjes", die in 1943 in het "ouderlijk huis "van deze vrouw werden opgenomen, vol liefde over die tijd en de ontmoetingen op hoogtepunten in hun levens daarna.
Ja dit huisgezien was moedig, want zonder gevaar was het geenszins.
Maar door dit onderduikadres zijn zij niet op transport gezet en omgebracht, zoals dit schilderij laat zien van Jip van Wijngaarden. Er waren toen ook veel huizen en kerken zonder ramen naar de joden!!!


Byzonder ook dat deze moeder zelf 'n paar weken terug het gebed voor haar, overnam en zelf dankte en haar kinderen zegende.


Daarna aan tafel geschoven in Meppel. Waarna ik met Bram met 'n letterspel zag welke woorden hij al kan maken na 2 weken school. Met Roos lekker gedanst en met Floor geknuffeld.


Vanmorgen vandaar naar Elburg naar de tentoonstelling "Uw volk is mijn volk"van Yanneke Wijngaarden. De schilderijen maakten grote indruk op mij, bijbels en herkenbaar Joods, alles in Messiaans perspectief. Van het verbond met Abraham en het Messiaanse verbond, van het lijden van de sjoa, het zwijgen van de wereld, het visioen van Ezechiel en God die trouw blijft aan Zijn verbond.


Ach je moet het zelf zien, beleven- de kleuren, vormen, de expressie, het verhaal!!
T/m do. 28 aug. in Elburg. Misschien af en toe haar naam intypen op google en zien waar 'n tentoonstelling is!!! Ik heb thuis 'n paar foto's uit haar boek gemaakt, maar dat is niet in het echt!! Ik heb haar website gevonden!! http://yannekewijngaarden.nl

Daarna kwam ik in Nijkerk bij Christenen voor Israel bij de tentoonstelling 60 jaar, "Mazzeltov".Terwijl Israel continu wordt afgeschilderd als de bron van menselijk lijden, worden haar bijdragen tot verbetering van de wereld genegeerd. Wist u dat .....


Wist u dat de mensen in Sederot maar 16 sec. tijd hebben om een schuilplaats te zoeken voor 'n raket die afgevuurd wordt vanuit de Gaza, gemaakt van o.a. lantaarnpalen en volgestopt met glasdelen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken? Hier 'n foto van een school waar ze 'n speciaal dak boven hebben gemaakt vanwege raketaanvallen!!
Ja want openlijk wordt tot de vernietiging van Israel door o.a. Iranse leiders aangemoedigd.
Laten wij nadenken hoe we achter het Joodse volk kunnen staan.

zaterdag 23 augustus 2008

Quilt "Lijden van Israel- Schaamte" is klaar!Na 28 maanden is dit kleed over het lijden van Israel, (vaak in de naam van de kerk, christenen) af. Twee maanden voor Koos overleed wist ik het onderwerp, zocht en maakte ik 'n patroon en kocht de basiskleuren. Blauw rond de Davidsster voor Israel, de Davidster zelf met emotionele kleuren vertelt delen van vervolging in de geschiedenis, nu en in de toekomst. Deze ster is omgeven door zwart, satan symboliserend die mensen kan gebruiken om het volk van God te haten. Het lichte geel zijn de engelen, het lichte blauw is God de Eeuwige. Hij heeft gezegd dat Israel Zijn oogappel is. Dat vond ik ontstaan toen de sterren aan elkaar gezet waren, want toen ontstonden er tussen blauwe ogen. God heeft plannen met Zijn volk en de wereld. Maar ik geloof dat God meehuilt met Zijn volk dat geleden heeft en nog lijdt door velen die hen haten.


Ook de kerk heeft in het verleden vaak opgehitst om Joden te vermoorden. Daar wil ik plaatsvervangend vergeving voor vragen, want ik ben deel van de kerk wereldwijd. Ik hoop velen met mij.


De laatste sterren geven de laatste strijd op aarde weer, als vele volken optrekken naar Jeruzalem. Maar ook Gods overwinning en bedoeling met Zijn volk, Lichtdragers voor de volken.


Dat heb ik uitgebeeld in de ster met vlammen van de Heilige Geest in het midden, het geel naar buiten toe en het leven wat zij zo brengen naar de volken is groen.
Ik noem het kleed "Schaamte". In Jesaja 25 vers 6 t/m 9 kun je lezen over bedekkingen die er over alle volken liggen en "de smaad van Zijn volk zal Hij van de gehele aarde verwijderen", want de HERE heeft het gesproken.

zaterdag 16 augustus 2008

Opruimen, spelen en Roos is 3 jaar!

'n Opruimweek qua caravan, vakantiespullen, was en post enzo. Maar donderdag in een al vrij opgeruimd huis kwam Chris bij mij, kleinzoon van bijna 11. Eerst allerlei spelletjes doen. Veel gelachen en energie kwijt bij een spel met allerlei gymnastische opdrachten. Daarna smullen van pannenkoeken. Het regende, dus verder binnen vermaakt met....Hyves-want Chris zat ook al op Hyves. Heb ik die middag toch weer nieuwe dingen van hem geleerd. Vlinderachtergrond op mijn hyves, en wat kleuren toegevoegd. Bovenal gezocht samen naar video's en ik typte mijn genre's in en vind ik van Herman Boon (caberetier) een mooie video en van Elly en Rikkert Zuiderveld - waar ik al vele jaren een fan van ben- een video over Jeruzalem met het zingen van Nehemia. Ik zou zeggen neem eens een kijkje op mijn hyves- zie links. Ik heb weer nieuwe impulsen gehad.

Vandaag met Arie, Eva meegereden naar Meppel want Roos is 3 jaar! Ze poseert graag voor haar nieuwe fiets en geniet van taart, zingen, cadeautjes en lekker veel snoepen.

zondag 10 augustus 2008

Reveilweek van de NEM in Voorthuizen

Na 6 weken vakantie in Sneek, met veel loge's ben ik de afgelopen week op de 3e Reveilweek van de Near East Ministry geweest.

Thema was:'Alle tijd voor God". Ik heb 'n goede week gehad, met fijne bijbelstudies, opbouwende gesprekken in de kleine groepen, leuke ontmoetingen, lekker eten in de catering-tent.

Ik sliep in de caravan, voor het laatst, want ik ga hem verkopen. Dus nog een keer op de foto, wel zonder voortent.

Nu alles schoonmaken , caravan, auto, kleren. Opruimen en foto's laten ontwikkelen en inplakken. Want dat doe ik toch nog, al heb ik de foto's op de computer.

zaterdag 2 augustus 2008

Vervolg vakantie-activiteiten vanuit Sneek

18 juli kwamen Leo en Marian op visite op de camping, ze hadden 'n hotel in de buurt geboekt. Het weer viel tegen, maar we hebben weer fijn bijgepraat en 's middags toch nog weg naar IJlst. Daar hebben we langs mooie oude woningen met tuintjes aan de overkant gelopen en de oude houtzaagmolen de Rat bekeken.

Die molen zat ook in de route van 'n dagvaart vanuit Sneek, langs IJlst, Woudsend en Sloten en weer terug. Die tocht maakte ik met Annelies en Chris, die de laatste 2 weken van mijn vakantie bij mij logeerden. Mijn oma-arrangement.


De dag voor dat Annelies en Chris kwamen was het erg slecht weer, maar 'smiddags toch weer 'n paar uur droog. Ik ging naar IJlst naar museum Nooitgedacht, waar behalve schaatsen en speelgoed ook 'n tentoonstelling over de grote opvang van Joodse onderduikers in het kleine IJlst, mijn belangstelling had getrokken. Een kunstenaar had de dreiging van oppakken, vluchten over het IJselmeer geholpen door helpers uit het verzet, en de opvang door 'n gezin met blonde kinderen (die daardoor ook groot gevaar gaan lopen en wat de moeder zich ook goed realiseert) weergegeven. Omdat te kunnen verbeelden vind ik grote klasse.


vrijdag 1 augustus 2008

Vakantie in Sneek


Ik heb 6 weken op de RCN camping de Potten gestaan.
Zelf gereden met de caravan, maar zondags kwamen Arie en Eva de voortent opzetten, 'n hele klus door de sterke wind. Daarna wat rondgewandeld en met elkaar gegeten.
6 weken, lang en toch weer snel voorbij. De 2e en 3e week waren pa en Linda, Bram en Roos in 'n bungalow op de camping, Bart sommige dagen ook. Samen hebben we 'n rondvaart bij het "Kameleondorp"gedaan. Maar ook vanuit de camping 'n leuke wandeling gemaakt.

Met pa heb ik veel Friese plaatsen bezocht. In Franeker zijn we naar het planetarium van Eyse Eisinga geweest, indrukwekkend gemaakt in 'n gewone huiskamer. Wereldberoemd.
In Sloten, zeer klein mooi oud stadje zonder auto's, rondgewandeld.
Ook van Hindelopen hebben we erg genoten. De rondvaart in het natuurgebied bij Earnewoud, de Alde Faenen was erg mooi. 's Avonds met elkaar en Barts gezin eten in de bungalow, erg gezellig.


De week erna had ik de trouwerij van Suzanne en Robert, waarbij Roos bruidsmeisje was.
De dag erna kwamen Greet en Tineke bij me logeren, zodat ik op mijn verjaardag gezelschap had.


Samen naar Hindelopen geweest waar Greet als 18 jarige 'n vakantiebaantje had. 'n Leuk gesprek met 'n Hindeloper restaurateur, vol enthousiasme over zijn werk o.a. voor het Koningshuis, deed ons goed. Ook in Workum hadden we leuke uurtjes in 'n voormalige aardewerkatelier. Er was genoeg oud mooi aardewerk te bewonderen, maar ook modern en dat in 'n entourage van 'n restaurant. Ook hier weer 'n leuk gesprek met mensen die aardewerk voorwerpen maakten.
2 leuke dagen, die erg snel om waren.
Morgen vertel ik verder over mijn vakantie.