woensdag 27 februari 2008

Ontdekhoek


Vandaag met 2 kleinzoons naar de Ontdekhoek in Rotterdam. Met 'n boek en patchwork in de tas dacht ik me wel te vermaken als de jongens vermaakt werden. Maar het was zelf ontdekken met stappenplan en hulp van (groot)ouder. We hebben ons vermaakt van 10.00-17.00, toen ging de deur dicht, anders waren we nog gebleven.Mijn kleinzoon kon me helpen met 'n elecriciteitsproef en andere jongens gaven tips hoe je 'n bootje goed kon laten drijven.
We hebben draaiorgelmuziek gemaakt, door met 'n tang gaatjes te maken. Ben met zijn naam, Chris met zijn naam en ik....met Koos zijn naam en sterfdatum, de engel die hem naar het hemels Jeruzalem bracht. Het klonk ook eerst droevig en daarna lieflijker. De jongens vonden het niet vreemd en ja zo werkt bij mij het rouwen nog steeds.
Voor herhaling vatbaar, dan zonder boek, die heb ik dan toch niet nodig.
Met Chris heb ik me uitgeleefd ,als echte Hollanders, met dijken het water tegen te houden. Mijn handen ruiken trouwens nog steeds lekker van het zeepje maken met veldboeketgeur.

zondag 24 februari 2008

Vrouwenontbijt


Samen met mijn vriendin naar 't vrouwenontbijt, in Ottoland. Vanuit Rafael Giessenlanden georganiseerd. Elkaar beter leren kennen. Het was goed, en de omgeving mooi, het ontbijt lekker.


Daarna nog gewandeld in Nieuwpoort en daarna op de terugweg langs de molens.

maandag 18 februari 2008

'n Dagje Amsterdam


Samen met 'n vriendin met de trein naar Amsterdam.Eerst naar de Hollandse Schouwburg, wat in 1942-1943 'n deportatieplaats werd voor de Joden uit Nederland.Nu is er een tentoonstelling en 'n monument.In 'n folder zag ik "Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook 'n ander niet", over 'n combiprogramma met het Joods Historisch Museum voor gr. 8 en ouder . Moeite waard
Als je zulke grote getallen ziet van weggevoerde joden naar de kampen en hoe weinig joden die kampen overleefd hebben, dan word je stil.Wat zou ik hebben gedaan, zou ik iets hebben ondernomen om 'n schuiladres te geven?

Daarna naar de Portugese synagoge die gebouwd werd van dec. 1670 t/m juli 1675. Joden uit Spanje en Portugal die hun landen verlieten , omdat ze vanaf 1492 Spanje moesten verlaten, "Spanje moest zuiver worden"In Portugal komend, moesten ze zich echter bekeren tot het christendom.Als je toch de sabbatskaarsen aandeed of andere Joodse gebruiken wilde volgen,( die bij de Joodse Messias ook gebeurden,) kwam je door de roomse kerk op de brandstapel als ketter!Zo kwamen joden naar Antwerpen en Amsterdam, daar getolereerd voor de handel.
Als ik even rondkijk zie ik op mijn netvlies 'n foto van Koos met Bart , die deze synagoge begin 2006 samen bezochten. Op zo'n moment is het goed dat er 'n vriendin bij me is. Dan gaan we het Joods Historisch Museum binnen, nog 3 1/2 uur te gaan, maar ik kom tijd tekort. Ik ga nog vast eens terug, uitgebreid het kindermuseum in en de bibliotheek.

Als je deze foto vergroot zie je 'n proces tegen de Joodse moordenaars.

Ik heb 'n stripboek gekocht: "De zoektocht".
Over Esther, haar ouders zijn in Auschwitz vermoord. Meer weet ze niet. Maar dan spoort Daniel, haar kleinzoon, via internet haar vroegere buurjongen Bob op. Bob heeft samen met Esthers ouders in Auschwitz gezeten en was tot het laatst bij haar vader. Esther is diep geschokt door zijn verhaal.
Ik ook en toch is het goed om zo'n boek te lezen.

zondag 10 februari 2008

Februari lenteweekend


Het is begin februari, ik heb winterse kleren mee naar Meppel. Ik ga een uurtje Nordicwandelen bij een landgoed 10 min. van Meppel verwijderd, waar Bart en Linda's trouwfoto's gemaakt zijn.
Leuk gebied, ik zie heel veel sneeuwklokjes, o ja het is begin februari. Alleen qua temperatuur zou je denken het is later in het voorjaar. De afgelopen dagen al 2 x 'n uur buiten gezeten, heerlijk.

Conferentie Rafael 2008

Bart en Linda waren naar de Rafael conferentie. Roos was bij opa en oma Koskamp en Bram was bij Susanne en nog 2 dagen heb ik opgepast.
De kinderen hebben het goed gehad. Ik heb heel wat afgelezen, spelletjes gedaan en vliegtuigjes gevouwen.

Toch zijn de kinderen weer erg blij als hun eigen papa en mama weer in huis zijn. Linda heeft het thema van de conferentie in byzondere bloemwerken geuit. Aanrader : Klik hier voor een film.
Dankbaar dat God ons zo verschillende talenten heeft gegeven.

zondag 3 februari 2008

Goede woordenDs. Ben Zvi, Messiaanse predikant uit Jeruzalem sprak in Groot-Ammers van de week.
Door storm, donker en kleine dorpjes heen rijdend vraag ik me af :"Waar ben ik mee bezig? "
Dankbaar reed ik 'n paar uur later weer naar huis.Weer 'n stukje van de sluier rond het lijden van Koos werd voor mij die avond opgelicht.
Ik kan er op dit blog niet alles over zeggen, maar Hebreeuwse grondwoorden die uitgelegd worden, verrijken mijn leven weer.
Het woord laten gaan=vrijzetten (Door Gods Geest weet, ken je iets nieuws)
Zie verhaal Lucas 2 : Simeons verhaal, en Jobs verhaal Job 19:25"Maar ik weet mijn losser leeft.
Simeon ziet 'n 40 dagen oude baby en door de Heilige Geest weet, kent hij iets nieuws: "Mijn ogen hebben Uw verlossing gezien".
'n 1e geborene =verlossen, Jezus later werd onze Verlosser. Simeon mocht dat toen al zien.
Zie jij het ook vandaag?


vrijdag 1 februari 2008

WoudrichemUitverkoop in de winkel Schering en inslag te Woudrichem lokte mij naar dit mooie stadje.
Mooie oude gebouwen .
Maar ik ben vooral op zoek naar de laatste stofjes voor mijn patchwork : Het lijden van Israel.
Ik ben geslaagd, ook in stofjes voor de edele olijfboom en de wilde olijfboom.
Want zo is Israel nog steeds in Gods ogen de "Edele olijfboom en wij ( christenen) erop geent".
Lees Romeinen 11: 11-24.
Nu nog een patroon voor deze boom.